Úvod O nás Denník Kniha návštev e-Shop Ako pomôcť Viac Kontakt

Medvede u nás

Počet

Pretože sa medvede pohybujú na rozsiahlych územiach a žijú skrytým spôsobom života, je ťažké určiť ich presný počet. Okrem samíc s mladými, vedú medvede prevažne samotársky život. Niekedy sa zhromaždia k väčšiemu sezónnemu zdroju potravy, akým sú ovocné stromy alebo poľovnícke návnady. Väčšina odborníkov sa zhoduje v tom, že na Slovensku dnes žije 700-900 medveďov.

Výskyt

Medvede žijú vo väčšine pohorí stredného a severného Slovenska (Vysoké, Západné, Belianske a Nízke Tatry, Veľká a Malá Fatra, Slovenské Rudohorie, Poľana, Strážovské vrchy, Východné Karpaty ...).

Potrava

Hoci patrí medzi šelmy, medveď nie je dobrým lovcom. Postupne sa stal všežravcom, pričom 85-90% jeho potravy tvorí rastlinná zložka. Na jar je to tráva, byliny, ale aj uhynuté zvieratá. V lete aj na jeseň je medvedí jedálniček pestrejší. Obsahuje čučoriedky, maliny a iné ovocie, bukvice, žalude, mravčie a osie larvy. Niektoré jedince navštevujú včelíny, polia, skládky odpadu či napádajú dobytok. Viac ...

Hibernácia

Zimný "spánok" im umožňuje šetriť energiu v čase, keď je nedostatok potravy. Toto obdobie trvá zväčša od decembra do februára alebo marca, v závislosti od dostatku potravy, počasia, lokality aj jedinca. Pre brloženie potrebujú územie bez rušivých vplyvov. Viac ...

Mláďatá

Medvede sa pária od mája do júla. Mláďatá sa rodia v zime, keď je medvedica v brlohu. Po narodení vážia menej ako 0,5 kg. Medvieďatá ostávajú s matkou až do veku 2,5 roka, hoci aj tohoročné osirotené mláďa dokázalo prežiť. Dospelé samice mávajú 1-3 mladé (zriedkavo 4-5) každé 2-3 roky. Kvôli pomerne nízkym prírastkom je populácia medveďa ohrozená nadmerným lovom.

Veľkosť

Dospelý samec dosahuje hmotnosť 140-350 kg, dĺžka od nosa po chvost 170-220 cm, výška v lopatkách 95-130cm. Samice sú menšie, obyčajne 80-200 kg, dĺžka 160-200 cm, výška 90-110 cm. Viac ...